Selasa, 7 Mei 2013

DONAT KESUKAAN ABAH DAN KHADIJAH..;)

YUMMY LEMBUT..WALAUPUN DAH SEJUK..

RESEPI DONAT DARIPADA CHEF MAMA NAWWAR SENDIRI TAU..;p

SEBENARNYA RESEPI NI MAMA NAWA BUAT UJI KAJI SENDIRI DISEBABKAN TERLALU SUKA SANGAT MAKAN DONAT JADI BUATLAH KAJIAN CIKIT SEBAB BANYAK KALI BUAT BILA SEJUK JADI KERAS HUHU..
APAPUN MAMA NAWA KONGSIKAN RESEPI YANG BOLEH MEMBANTU KEPADA PEMINAT TEGAR DONAT DILUAR SANA HEHE..;)

BAHAN:

  • 2 CAWAN TEPUNG GANDUM
  • 4 SUDU BESAR MAJERIN
  • 2 SUDU BESAR GULA
  • 1 SUDU KECIL YIS
  • 315ML AIR 
  • 1 SUDU KECIL BAKING POWDER
  • 1/2 CAWAN GULA DIKISAR UNTUK HIASAN


CARA:
  1. MASUKKAN TEPUNG DAN MAJERIN KETEPIKAN
  2. CAMPUR GULA ,YIS, DAN AIR KACAUKAN
  3. TUANGKAN CAMPURAN YIS DALAM MANGKUK YANG ADA TEPUNG DAN MAJERIN 
  4. GAUL GUNA SUDU PASTU BARU ULI BAGI SEBATI DGN JARI (PETUA DONAT LEMBUT GUNA HUJUNG JARI)
  5. DOH AKAN MENJADI MELEKIT , XPE REHATKAN DOH SEJAM
  6. SELEPAS 1 JAM TUMBUK DOH  SEKALI UTK KELUARKAN ANGIN
  7. LETAK BAKING POWDER TENGAH-TENGAH , ULI BAGI SEBATI JE.. INGAT SEKALI LAGI GUNA HUJUNG JARI JE..;) TAMBAH TEPUNG SEDEKIT SUPAYA TIDAK MELEKAT
  8. BULATKAN DOH ATAU KALAU ADA PENCETAK DONAT LG SENANG..
  9. BIAR SELAMA 15 MINIT PASTIKAN TABUR TEPUNG ATAS DULANG UTK ELAK MELEKAT
  10. SELEPAS TU PANASKAN MINYAK DAN CUCUK TENGAH2 DGN JARI TELUNJUK UNTUK BUAT LOBANG (BG YG XDE PENCETAK)
  11. GORENG API SEDERHANA HINGGA KEKUNINGAN..
  12. SALUT GULA DAN SIAP UTK DIMAKAN.. SELAMAT MENCUBA...




2 ulasan:

  1. nawa,deja amik resepi ye..mintak halal..tq..aisyah suke donut, tp deja buat x gebu..huhu

    BalasPadam