RICE KRISPIES BARS
jOm mama kOnGsI rEsEpi, ni yang mama nawa buatlah dapat satu loyang gak..;) tak termakan last bawa balik kampung..;):
Lapisan krispies
8ounce coklat putih dicincang
1 sudu butter/marjerin
3/4 cup rice krispies
sedikit garam
cara:
cairkan coklat teknik double boiler/ microwave. Kacau bersama butter/ marjerin dan garam. Coklat akan menjadi berkilat dan lembut masukkan rice krispies.
Ratakan dalam loyang yang telah dilapiS dengan baking paper simpan dlm peti sejuk.
coklat putih BaVaRiAN cReAm..
8 ounce coklat putih dicincang
1 cwn heavy whipping cream
1 cwn non dairy cream whipping cream
1/2 cwn serbuk coklat putih
cara:
cairkan coklat dan 1 cwn heavy cream whipping cream teknik double boiler. Kemudian kacau bersama 1/2 cwn serbuk coklat putih sehingga lembut sebati. Alih mangkuk dari api dan sejukkkan pada suhu bilik. Bila dah sejuk, putar sehingga bertanduk 1cwn non dairy cream whipping cream.
Tuang separuh whipped cream tadi ke dlm campuran coklat cair tadi kacau, kemudian baru masukkan bakinya dan kacau. Tuang semua diatas lapisan rice krispies. Sejukkan sekurangnya 4 jam atau semalaman..dah cuba nanti kongsilah dgn mama nawwar yer..;)
Kalau nak biznes benda ni pun ok try lah..;)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan